Technika Nurkowania Strona Główna

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Rejestracja "  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Budowa analizatora tlenowego.
Autor Wiadomość
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-13, 16:24   Budowa analizatora tlenowego.

Posty wydzielone z wątku: Sprężarkowania Gorzowskiej Grupy Nurkowej - Bogen

Jak analizujecie mieszanki pod kątem tlenu? Jakie funkcjonalności ma (i jakich nie ma) analizator?
Przystepuję do konstruowania swojego "skomputeryzowanego" analizatora i jestem ciekaw, jakie opcje byłyby przydatne w "mieszalni". Puśćcie wodze fantazji :)

Oczywiście prototyp może trafić w Wasze ręce (jeśli uznacie, że może się przydać, a dla mnie będzie to dobry test zanim uznam, że się powiodło).
W fazie II nie wykluczam dodania analizy zawartości helu (ale tu już dochodzą kwestie mechaniki, bo pomiar jest ultradźwiękami i sam - w sensie bez dostępu do przepływających przez czujnik trimiksów - tego nie zrobię).
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
rossol
zmiana wizerunku


Wiek: 52
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 1555
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2016-12-15, 23:22   

Jarosław o czym Ty do nas rozmawiasz ? Analizator od silvera. Fonkcjonalnosci to ma on/off. w on pokazuje % tlenu na czujniku na który psika się jakims gazem. koniec. Bijemy nim do 50% i wszyscy zadowoleni. My wiecej praktyczni jak piśmienni . Może Daniel coś rzeknie bo on bardziej dociekliwy.
_________________
rosół jest z wielu kur ale nie skur-wielu
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-15, 23:55   

No i zgasili geeka :(
Ale i tak zrobię, choćby taki on-off :)
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Bogusław Chmielnik
Administrator
Instruktor IANTD - PADI


Ubezpiecznie: DAN/PROGLD
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 6467
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-12-16, 08:03   

rossol napisał/a:
Analizator od silvera. Fonkcjonalnosci to ma on/off.

I uciążliwe w użytku pokrętło kalibracji.

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Puśćcie wodze fantazji :)

Automatyczna kalibracja. Pytanie tylko czy ostatecznie nie byłby to problem w przypadku gdyby kalibracja wystartowała w chwili gdy mamy nieodpowiedni gaz jako kalibrator.

I teraz już na ostro:
Stan zużycia czujnika. :-)
_________________
Pozdrawiam
Bogusław "Bogen" Chmielnik

Rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ...
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-16, 09:28   

Bogusław Chmielnik napisał/a:
rossol napisał/a:
Analizator od silvera. Fonkcjonalnosci to ma on/off.

I uciążliwe w użytku pokrętło kalibracji.

ten, który planuję będzie miał przyciski góra/dół. Precyzja pewnie będzie zmienna (np. krótkie wciśnięcie zmienia o 0.1%, a przytrzymanie co 0,5% parę razy na sekundę.

Bogusław Chmielnik napisał/a:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Puśćcie wodze fantazji :)

Automatyczna kalibracja. Pytanie tylko czy ostatecznie nie byłby to problem w przypadku gdyby kalibracja wystartowała w chwili gdy mamy nieodpowiedni gaz jako kalibrator.

Automatyczna kalibracja musiałaby się opierać na założeniu, że wiemy do czego kalibrujemy. Inaczej się nie da. Ale oczywiście może być tak, że urządzenie zakłada, że czujnik jest w powietrzu i tak się kalibruje (samo lub po wciśnięciu jednego przycisku), a jeśli mamy inny gaz, to musimy przejść procedurę ręcznie. Można też zapamiętać ostatni gaz, do którego kalibrowano i przyjąć, że po włączeniu jest ten sam.

Bogusław Chmielnik napisał/a:
I teraz już na ostro:
Stan zużycia czujnika. :-)

to się da zrobić, choć... jakie jest kryterium stopnia zużycia? Napięcie sprawnego czujnika (Teledyne) to 7-13 lub 9-13mV (zależnie od wersji; napięcie dla powietrza). Myślę, że można zapamiętać napięcie czujnika po wymianie i sygnalizować, jeśli będzie zbliżać się do minimalnego (np. 7mV).
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
wiecznychlopiec


Ubezpiecznie: NFZ :D
Wiek: 36
Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 1192
Skąd: szczecin
Wysłany: 2016-12-16, 11:18   

Jarek Andrzejewski napisał/a:

Automatyczna kalibracja musiałaby się opierać na założeniu, że wiemy do czego kalibrujemy. Inaczej się nie da. Ale oczywiście może być tak, że urządzenie zakłada, że czujnik jest w powietrzu i tak się kalibruje (samo lub po wciśnięciu jednego przycisku), a jeśli mamy inny gaz, to musimy przejść procedurę ręcznie. Można też zapamiętać ostatni gaz, do którego kalibrowano i przyjąć, że po włączeniu jest ten sam.



automatyczna kalibracja działa dobrze w analizatorze GOX 100T, po prostu jeśli nie jest 20,9 wciskam przycisk "call" i gotowe... nie widze potrzeby "udziwniania" tej funkcji. Uważam, że to lepsze rozwiązanie niż pokrętło, nie ma również problemu z jego precyzją.
_________________
Tomek http://blackangeldivers.pl/
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-16, 11:41   

wiecznychlopiec napisał/a:

automatyczna kalibracja działa dobrze w analizatorze GOX 100T, po prostu jeśli nie jest 20,9 wciskam przycisk "call" i gotowe... nie widze potrzeby "udziwniania" tej funkcji. Uważam, że to lepsze rozwiązanie niż pokrętło, nie ma również problemu z jego precyzją.

GOX ma jakiś procesor, a te DIY to woltomierze z regulowaną czułością. Tak naprawdę, dla dokonania pomiaru, to nie ma znaczenia, jak ustawiony jest potencjometr.
Wystarczy podzielić wskazanie dla mierzonego gazu przez wskazanie dla gazu kalibrowanego (np. 20,9% O2) i pomnożyć przez frakcję tlenu z gazu kalibrowanego.

Przykład:
- czujnik w powietrzu, włączamy miernik, odczytujemy 17,0
- podłączamy nasz gaz, wskazanie zmienia się na 31,3

Nasz gaz: 20,9 * 31,3/17,0 = 38,48, czyli ~38%

Automatyczna kalibracja przy mierniku komputerowym, to tak naprawdę zapamiętanie napięcia czujnika i frakcji O2 gazu kalibracyjnego.

"Udziwnienie" jest potrzebne, jeśli chcesz kalibrować innym gazem lub w paru punktach.

P.S. Najprostszy analizator to zwykły miliwoltomierz i czujnik tlenu. Resztę można załatwić kalkulatorem.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Bogusław Chmielnik
Administrator
Instruktor IANTD - PADI


Ubezpiecznie: DAN/PROGLD
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 6467
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-12-19, 08:52   

Jarek Andrzejewski napisał/a:

Bogusław Chmielnik napisał/a:
I teraz już na ostro:
Stan zużycia czujnika.

to się da zrobić, choć... jakie jest kryterium stopnia zużycia?

Wydaje mi się, że błędny pomiar. Ostatni czujnik jaki umarł o ile dobrze pamiętam praktycznie wskazywał tylko pomiary do 30%.
Wydaje mi się, że umierający czujnik wskazuję niestabilne pomiary.

Tyle, że w 100% nie jestem pewny.
_________________
Pozdrawiam
Bogusław "Bogen" Chmielnik

Rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ...
   
Bogusław Chmielnik
Administrator
Instruktor IANTD - PADI


Ubezpiecznie: DAN/PROGLD
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 6467
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-12-19, 09:07   

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Automatyczna kalibracja musiałaby się opierać na założeniu, że wiemy do czego kalibrujemy. Inaczej się nie da. Ale oczywiście może być tak, że urządzenie zakłada, że czujnik jest w powietrzu i tak się kalibruje (samo lub po wciśnięciu jednego przycisku), a jeśli mamy inny gaz, to musimy przejść procedurę ręcznie. Można też zapamiętać ostatni gaz, do którego kalibrowano i przyjąć, że po włączeniu jest ten sam.

Trochę niejasno napisałem.
Oczywiście jest, że kalibracja musi opierać się na konkretnim gazie.
Cudów nie ma jak przekombinujemy możemy się zdziwić pod wodą ;-)
Zatem musimy przyjąć, że właściciel analizatora i sam analizator wie na podstawie jakiego gazu analizuje.

Może włączam analizator - ten pyta mnie czy jest AIR ja mu potwierdzam jednym KLIK - następuje kalibracja. :?:
_________________
Pozdrawiam
Bogusław "Bogen" Chmielnik

Rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ...
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-19, 10:56   

Bogusław Chmielnik napisał/a:
Może włączam analizator - ten pyta mnie czy jest AIR ja mu potwierdzam jednym KLIK - następuje kalibracja. :?:

dokładnie tak to planuję.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-19, 19:52   

Bogusław Chmielnik napisał/a:

Wydaje mi się, że błędny pomiar. Ostatni czujnik jaki umarł o ile dobrze pamiętam praktycznie wskazywał tylko pomiary do 30%.
Wydaje mi się, że umierający czujnik wskazuję niestabilne pomiary.
Tyle, że w 100% nie jestem pewny.

Dawał się skalibrować na 20,9 a potem "zatrzymywał się" na 30% nawet, jeśli tlenu było więcej?
Masz może ten czujnik (lub inny padnięty)? Ja swój wyrzuciłem, bo jeszcze wtedy nie myślałem o nowej konstrukcji.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Bogusław Chmielnik
Administrator
Instruktor IANTD - PADI


Ubezpiecznie: DAN/PROGLD
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 6467
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-12-20, 08:53   

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Dawał się skalibrować na 20,9 a potem "zatrzymywał się" na 30% nawet, jeśli tlenu było więcej?

Problem w tym, że już nie pamiętam. Mogę tylko domniemywać a to spowoduje tylko zamieszkanie.

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Masz może ten czujnik (lub inny padnięty)? Ja swój wyrzuciłem, bo jeszcze wtedy nie myślałem o nowej konstrukcji

Ja również swojego nie posiadam.
Będę pamiętał
--------------

Tomek ( Salps ) masz może ten co padł Ci ostatnio :-) :?:
_________________
Pozdrawiam
Bogusław "Bogen" Chmielnik

Rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ...
   
Daniel'S
Daniel's jak Jack Daniel's


Ubezpiecznie: DAN Silver
Pomógł: 1 raz
Wiek: 104
Dołączył: 18 Sty 2010
Posty: 1225
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2016-12-20, 09:16   

wiecznychlopiec napisał/a:
Jarek Andrzejewski napisał/a:

Automatyczna kalibracja musiałaby się opierać na założeniu, że wiemy do czego kalibrujemy. Inaczej się nie da. Ale oczywiście może być tak, że urządzenie zakłada, że czujnik jest w powietrzu i tak się kalibruje (samo lub po wciśnięciu jednego przycisku), a jeśli mamy inny gaz, to musimy przejść procedurę ręcznie. Można też zapamiętać ostatni gaz, do którego kalibrowano i przyjąć, że po włączeniu jest ten sam.



automatyczna kalibracja działa dobrze w analizatorze GOX 100T, po prostu jeśli nie jest 20,9 wciskam przycisk "call" i gotowe... nie widze potrzeby "udziwniania" tej funkcji. Uważam, że to lepsze rozwiązanie niż pokrętło, nie ma również problemu z jego precyzją.


Dokładnie tak jak pisze Tomek!
Kalibracja przyciskiem na 20,9% O² to jest to czego brakuje mi w analizatorze od Silvera. Potencjometr do ręcznego płynnego ustawiania kalibracji - niepotrzebny problematyczny zbytek.

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Posty wydzielone z wątku: Sprężarkowania Gorzowskiej Grupy Nurkowej - Bogen

Jak analizujecie mieszanki pod kątem tlenu? Jakie funkcjonalności ma (i jakich nie ma) analizator?
Przystepuję do konstruowania swojego "skomputeryzowanego" analizatora i jestem ciekaw, jakie opcje byłyby przydatne w "mieszalni". Puśćcie wodze fantazji :)

Oczywiście prototyp może trafić w Wasze ręce (jeśli uznacie, że może się przydać, a dla mnie będzie to dobry test zanim uznam, że się powiodło).
W fazie II nie wykluczam dodania analizy zawartości helu (ale tu już dochodzą kwestie mechaniki, bo pomiar jest ultradźwiękami i sam - w sensie bez dostępu do przepływających przez czujnik trimiksów - tego nie zrobię).


Kalibrujemy analizator (chyba tak jak wszyscy) - w stosunku do powietrza jako gazu wzorcowego o zawartości 20,9%O², następnie przez restryktor przepuszczamy analizowany gaz i tyle.

Co do niedoskonałości jak napisałem powyżej, potencjometr w analizatorze od Silvera przydałby się stopniowy (tak aby "przeskakiwał" - nie wiem jak to prawidłowo określić) przy regulacji, albo kalibracja przyciskiem. Jeśli chodzi o udziwnienia to przydało by się podświetlenie wyświetlacza, choć zdaję sobie sprawę że zapewne skróciło by to trwałośc baterii.

Co do testów - z tym nie ma problemów, jesteśmy otwarci na propozycje.

Jeśli chodzi o tmx - to dalej nie operujemy nimi :cry:
_________________
Chłopaki to są w agencjach, a my jesteśmy młodzi wilcy.
Nurkowanie bez i dekompresyjne, gwałty, rabunki, brawurowa jazda Fiatem Cinquecento 700 ccm
 
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-20, 09:27   

Daniel'S napisał/a:
Kalibracja przyciskiem na 20,9% O² to jest to czego brakuje mi w analizatorze od Silvera. Potencjometr do ręcznego płynnego ustawiania kalibracji - niepotrzebny problematyczny zbytek.

Tu widać przewagę procesora, choć różnie to bywa https://www.youtube.com/watch?v=RZjymoPeuns :)

Na razie uruchomiłem składniki, ale muszę jeszcze zamówić czujnik.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-20, 17:44   

Czujnik w drodze, będę meldował o postępach.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Bogusław Chmielnik
Administrator
Instruktor IANTD - PADI


Ubezpiecznie: DAN/PROGLD
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 6467
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-12-21, 20:23   

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Czujnik w drodze, będę meldował o postępach.

Znaczy się to cudo za ponad 300zł ? :-)
Dbaj o nie. Mrozu i wilgoci to to nie lubi. :-)
_________________
Pozdrawiam
Bogusław "Bogen" Chmielnik

Rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ...
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-21, 20:40   

No niestety, ponad 300.
Poprzedni miałem R17MED za 200 z groszami. Do analizowania nitroksu z butli był w sam raz, ale teraz planuję doświadczenia z mieszankami zawierającymi hel, więc zamówiłem odpowiedni (gdzie producent zapewnia, że inne gazy nie zafałszują pomiaru).
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Bogusław Chmielnik
Administrator
Instruktor IANTD - PADI


Ubezpiecznie: DAN/PROGLD
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 6467
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-12-21, 20:43   

Jarek Andrzejewski napisał/a:
więc zamówiłem odpowiedni (gdzie producent zapewnia, że inne gazy nie zafałszują pomiaru).

Mhhh Cóż to za czujnik który analizuje zarówno tlen jak i hel ?
_________________
Pozdrawiam
Bogusław "Bogen" Chmielnik

Rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ...
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-21, 20:47   

Niejasno napisałem, najwidoczniej.
Czujnik, który zamówiłem mierzy tlen, a hel nie wpływa na pomiar. W przypadku poprzedniego takiej pewności (braku wpływu innych gazów na wynik pomiaru tlenu) nie było.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
  
   
Bogusław Chmielnik
Administrator
Instruktor IANTD - PADI


Ubezpiecznie: DAN/PROGLD
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 6467
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-12-21, 20:48   

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Niejasno napisałem, najwidoczniej.
Czujnik, który zamówiłem mierzy tlen, a hel nie wpływa na pomiar. W przypadku poprzedniego takiej pewności (braku wpływu innych gazów) nie było.

Jak się nazywa ?
_________________
Pozdrawiam
Bogusław "Bogen" Chmielnik

Rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ...
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 2
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 Powiązane tematy   Odpowiedzi   Wyświetleń 
Brak nowych postów Analizator O2 wersja DIY
[ Idź do stronyIdź do strony: 1, 2, 3 ]
45 65371


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nurkowanie - Szczecin | Sklep Nurkowy Szczecin
Wszystkie prawa zastrzeżone. Powielanie treści zawartych na stronie bez zgody autora jest zabronione.
Administrator Forum Techniki Nurkowania informuje, że nie ponosi odpowiedzialności za treści wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, nawołujących do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu. Jednocześnie informuje, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 27