Technika Nurkowania Strona Główna

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Rejestracja "  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Analizator O2 wersja DIY
Autor Wiadomość
MacDyver


Ubezpiecznie: DAN Sport Silver
Pomógł: 2 razy
Wiek: 47
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 2431
Skąd: Szczecin :)
Wysłany: 2012-04-16, 09:58   

Odrobiny teorii cd:
sensor jest wrazliwy na zmiany wilgotnosci i temperatury. W idelanej sytuacji, ustalone napiecie na wyjsciu sensora powinno byc w miare stale w czasie, tzn nie zmieniac się co najmniej na czas prowadzenia pomiaru.
Tak niestety nie jest - ogniwo zmienia wartość swojego napiecia, nawet przy niezmiennej zawartosci O2. Zmiana jest spowodowana wieloma czynnikami, przecde wszystkim zmianami temperatury i ew. wilgotnosci. Dlatego wazne jest, by stosowac sensor skompensowany temperaturowo ("samokorygujacy" zmiane napiecia przy zmianie temperatury) oraz dobrze odizolowany od wpływu wilgoci. Np. sensory Teledyne serii R17 z koncówką w nazwie "D" lub "S" są skompensowane temperaturowo i dobrze izolowane.
Jeszcze jedna sprawa dot temperatury: sensor nie powinien byc przechowywany i uzytkowany w niskich i wysokich temperaturach, bo w krancowym przypadku moze dokonac swego zywota i sie nie podniesc. Idealnie, jezeli wachania temperatury sa od kilkunastu do 25-26 stC.
   
MacDyver


Ubezpiecznie: DAN Sport Silver
Pomógł: 2 razy
Wiek: 47
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 2431
Skąd: Szczecin :)
Wysłany: 2012-04-16, 10:09   

...sensor nie powinien też byc poddawany dzialaniu cisnienia gazu powyzej cisnienia atmosferycznego. Dlatego mierzac gaz z butli najlepiej, jezeli pomiar bedzie dokonywany przez restryktor, ograniczajacy wyplyw gazu z zaworu butli. W przypadku braku restryktora, dobrze jest pomiar robic przez trojnik, umieszczajac dyfuzor sensora (rozetke nakręcana na sensor) prostopadle do kierunku przepływu gazu.
Jeszcze jedna uwaga odnosnie cisnienia: gaz przez sensor musi "przeleciec", tzn tyle gazu ile wpadnie do sensora musi z neigo wyleci - w przeciwnym razie cisnienie wewn sensora mogłoby rosnąc. Dlatego sensory Teledyne maja mały otworek na tylnej czesci obudowy (uzytkownicy Goxa nie widza otworku, bo sensor jest umieszczony w dodatkowej obudowie). Warto o tym pamietac, "pakujac" sensor do dodatkowej obudowy celem odcinania dostepu tlenu po zakonczeniu pomiaru. Ja rozwiązałem to w ten sposób, iż sensor umieściłem w plastikowym pudełku po 35mm filmie do apartu (takim walcowym, z wieczkiem u góry), w denku pudełka wywierciłem otwór przez który przechodzi gniazdo jack 3,5mm i dodatkowo przewierciłęm w denku otworek 2mm. Otworek służy własnie do "oddania" gazu, który przeleci przez sensor (sam sensor w pudełku siedzi "na wcisk"). Po zakończeniu pomiaru, zakłądam wieczko na górną część pudełka, na dolną natomiast wciskam kapturek, który zrobiłem z innego pudełka po filmie - dzięki temu sensor jest dość szczelnie zamknięty i nie przepływa przez niego "świeży" tlen.
   
Abo
niedzielny nurek


Ubezpiecznie: DAN Sport Silver
Wiek: 60
Dołączył: 29 Sty 2012
Posty: 123
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-04-16, 13:52   

Slawek napisał/a:
Paweł bardziej w tym siedzi, teraz np. kopiuje interfejs do vipera AIR.


Ja sobie zrobiłem taki i działa już 3-4 lata.
Proponuję od razu zaprojektować na scalaku FT232RL
Potrzebuje mniej elementów zewnętrznych.
_________________
pozdrawiam
Abo
   
Abo
niedzielny nurek


Ubezpiecznie: DAN Sport Silver
Wiek: 60
Dołączył: 29 Sty 2012
Posty: 123
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-04-16, 19:51   

Przenoszę się do poprawnego tematu.
Abo przeniósł się do tematu: Vampirek - Bogen
_________________
pozdrawiam
Abo
   
Bogusław Chmielnik
Administrator
Instruktor IANTD - PADI


Ubezpiecznie: DAN/PROGLD
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 6467
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-08-12, 09:03   

Dzień dobry.

Wczoraj przy okazji wspólnego nurkowania wpadł mi w ręce analizator produkcji MacDyvera.





Z punktu widzenia użytkownika - nie konstruktora mogę śmiało powiedzieć, że działa.
Mało tego, pokazuje wartości tlenu jakie nabijałem w sprężarkowni ;-) i którą chciałem ostatecznie uzyskać.

Michał jakoś sprytnie zapakował sam sensor do pudełka po kliszy czy jakoś tak które po zakończonej analizie stanowi jednocześnie zabezpieczenie dla czujnika.

CD. testów niebawem.

PS. Z tego co wiem Michał ma już trochę praktyki ze swoją maszynką. Zapewne przy odrobinie wolnego czasu szczerze ;-) będzie mógł napisać o swoich doświadczeniach zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych ujawnionych podczas korzystania ze zbudowanego przez siebie analizatora.
_________________
Pozdrawiam
Bogusław "Bogen" Chmielnik

Rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ...
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-10-18, 21:10   

Nie wiem, czy się przyda i czy to dobra cena, ale w Oxylinku (oxylink.pl) kupiłem "nówke sztukę nieśmiganą " Teledyne R17MED za 195 netto (VAT 8%). Nie mam pewności jak z wrażliwością tej wersji czujnika na wilgoć, ale ponieważ reba nie mam, to uznałem, że do analizy suchego przecież gazu z butli się nada.
Jeszcze nie rozpakowałem, ale po przeczytaniu tego wątku widzę, że już niedługo to nastąpi :-)

I przy okazji pytanie: czy są jakieś przeciwwskazania, żeby zbudować analizator w ten sposób, żeby czujnik był wewnątrz obudowy, razem z elektroniką i zasilaniem, a gaz był wpuszczany do środka? Widziałem takie rozwiązanie w bazie Aquarius nad Piłaknem.
Przy takim rozwiązaniu odpada problem z łamaniem się kabelka, a do pomiarów wystarczy jedna ręka.
Parę fabrycznych analizatorów też w taki sposób jest zbudowanych.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
silver111


Wiek: 38
Dołączył: 21 Paź 2010
Posty: 87
Skąd: Strzelce Opolskie
Wysłany: 2012-10-19, 10:14   

Jarek Andrzejewski napisał/a:
I przy okazji pytanie: czy są jakieś przeciwwskazania, żeby zbudować analizator w ten sposób, żeby czujnik był wewnątrz obudowy, razem z elektroniką i zasilaniem, a gaz był wpuszczany do środka? Widziałem takie rozwiązanie w bazie Aquarius nad Piłaknem.
Przy takim rozwiązaniu odpada problem z łamaniem się kabelka, a do pomiarów wystarczy jedna ręka.
Parę fabrycznych analizatorów też w taki sposób jest zbudowanych.


Wieku producentów analizatorów umieszcza sensor razem z elektroniką w jednej obudowie.
Jest to dosyć praktyczne przy użytkowaniu analizatora jako podręcznego.
Przy mieszaniu gazów w sprężarkowni praktyczniejszy w użytkowaniu jest analizator z zewnętrznym sensorem.

Pozdr
silver111
_________________
Go deep, stay long
 
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-10-19, 10:30   

silver111 napisał/a:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
I przy okazji pytanie: czy są jakieś przeciwwskazania, żeby zbudować analizator w ten sposób, żeby czujnik był wewnątrz obudowy/.../

Wieku producentów analizatorów umieszcza sensor razem z elektroniką w jednej obudowie.
Jest to dosyć praktyczne przy użytkowaniu analizatora jako podręcznego.
Przy mieszaniu gazów w sprężarkowni praktyczniejszy w użytkowaniu jest analizator z zewnętrznym sensorem.


Dzięki. Sprężark(own)i jeszcze nie mam, więc swój zapakuję w pudełko.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-10-22, 16:46   

Właśnie skończyłem lutować analizator oparty na multimetrze UT-20B (wg tego opisu), ale wprowadziłem drobne zmiany: w szereg z potencjometrem włączyłem rezystor także "z drugiej strony" potencjometru, żeby zawęzić zakres ustawień w skrajnych położeniach gałki. Bez tej modyfikacji trudno było "trafić" potencjometrem w "20,9".
Zastosowałem oba R i potencjometr jednakowej wartości: 100kohm. Po tej modyfikacji po podłączeniu sensora w powietrzu mam od 13,3 do 28,3 (%) w skrajnych położeniach gałki.
Mój sensor daje 9,1mV, więc wzmocnienie wynosi od 1,46 do 3,10.

Sprawny czujnik Teledyne może dawać w powietrzu og ok. 7 do 13mV (jeśli dobrze pamiętam), więc przy tych użytych przeze mnie wartościach R da się ustawić prawidłowe wskazanie (1,46*13~=19, 3,1*7=21,7).

Jeśli jednak czujnik dawałby napięcie (dla powietrza) niższe niż 7mV lub wyższe niż 13mV, to trzeba będzie zmienić wartości R (zgodnie z zasadą: im mniejsza w stosunku do wartości rezystancji potencjometru, tym szerszy zakres regulacji).

W razie wątpliwości - chętnie odpowiem.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
MacDyver


Ubezpiecznie: DAN Sport Silver
Pomógł: 2 razy
Wiek: 47
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 2431
Skąd: Szczecin :)
Wysłany: 2012-10-22, 18:57   

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Właśnie skończyłem lutować analizator oparty na multimetrze UT-20B (wg tego opisu), ale wprowadziłem drobne zmiany: w szereg z potencjometrem włączyłem rezystor także "z drugiej strony" potencjometru, żeby zawęzić zakres ustawień w skrajnych położeniach gałki. Bez tej modyfikacji trudno było "trafić" potencjometrem w "20,9".
Zastosowałem oba R i potencjometr jednakowej wartości: 100kohm. Po tej modyfikacji po podłączeniu sensora w powietrzu mam od 13,3 do 28,3 (%) w skrajnych położeniach gałki.
Mój sensor daje 9,1mV, więc wzmocnienie wynosi od 1,46 do 3,10.

Sprawny czujnik Teledyne może dawać w powietrzu og ok. 7 do 13mV (jeśli dobrze pamiętam), więc przy tych użytych przeze mnie wartościach R da się ustawić prawidłowe wskazanie (1,46*13~=19, 3,1*7=21,7).

Jeśli jednak czujnik dawałby napięcie (dla powietrza) niższe niż 7mV lub wyższe niż 13mV, to trzeba będzie zmienić wartości R (zgodnie z zasadą: im mniejsza w stosunku do wartości rezystancji potencjometru, tym szerszy zakres regulacji).

W razie wątpliwości - chętnie odpowiem.


Hej,

ogniwo chemiczne czujnika traci sprawnosc wraz z upływem czasu (dlatego trzeba je szczelnie zamykac by ograniczyc dostep tlenu), do napiecie na wyj czujnika moze zalezec od temperatury/wilgotnosci - czy przy tak waskim zakresie regulacji nie obawiasz sie, ze wzmocnienie ukladu za pare miesiecy bedzie za male by ustawic 21% ?
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-10-22, 20:20   

Tak, to może się zdarzyć, ale raczej nie z dnia na dzień. Jeśli zauważę, że regulacja przesuwa się w kierunku końca zakresu potencjometru, to naprawa będzie prosta: zmienię stałe rezystory na mniejsze (np. dolutuję równolegle po jednym rezystorze 100kohm zwiększając zakres z 1/3-2/3 do 1/4-3/4).
Tutaj, na www Teledyne wyczytałem, że Teledyne zaleca, by za wadliwe uznać sensory dające w powietrzu, w 25 stopniach napięcia spoza zakresu 6,5-13,7mV.
Może lepiej będzie przyjąć (przy P=100kohm) R=np. 47-82 kohm.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
silver111


Wiek: 38
Dołączył: 21 Paź 2010
Posty: 87
Skąd: Strzelce Opolskie
Wysłany: 2012-10-22, 20:59   

Dla większości osób informacja ta jest nieistotna ale warto wspomnieć że sensory typu MED przeznaczone są tylko dla mieszanek powietrza z tlenem. Tzn. w obecności innych gazów (HELU) wskazania frakcji tlenu są niestabilne i mogą być błędne. Przy badaniu nitroxów zachowują się jak należy.
_________________
Go deep, stay long
 
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-10-22, 21:11   

silver111 napisał/a:
Dla większości osób informacja ta jest nieistotna ale warto wspomnieć że sensory typu MED przeznaczone są tylko dla mieszanek powietrza z tlenem. Tzn. w obecności innych gazów (HELU) wskazania frakcji tlenu są niestabilne i mogą być błędne. Przy badaniu nitroxów zachowują się jak należy.


Dzięki, istotna wskazówka. W moim przypadku to nie problem, bo na razie jestem na etapie EAN, ale warto wiedzieć np. gdybym komuś miał użyczyć swój analizator.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-10-23, 10:15   

Jeszcze dopisek: wg schematu i opisu Teledyne trzeba obciążyć ogniwo rezystorem 10kohm.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-11-12, 11:35   

Gotowy, w obudowie wyprodukowanej przez Michała.

_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
juras93050
juras


Pomógł: 2 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Maj 2010
Posty: 359
Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2012-11-12, 18:44   

Dzisiaj skończyłem montować swoja nową zabawkę. Zostało wprawdzie jeszcze kupić czujnik i całość przetestować ale analizator jest. Podziękowania dla MacDyvera i Jarka Andrzejewskiego za wsparcie i pomoc w sprawach technicznych.
Całość wygląda tak:
oryginalny miliwoltomierz panelowy

wylutowany fabryczny potencjometr i wlutowane kilka kabelków

całość od wewnątrz

efekt końcowy
 
   
Jarek Andrzejewski
AdvEAN


Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1201
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-11-12, 20:17   

juras93050 napisał/a:
Podziękowania dla MacDyvera i Jarka Andrzejewskiego za wsparcie i pomoc w sprawach technicznych.


służę uprzejmie. Niech się te lata w technikum elektronicznym i na polibudzie przydadzą :-)
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
   
juras93050
juras


Pomógł: 2 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Maj 2010
Posty: 359
Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2013-04-11, 21:27   

Trochę to trwało ale w końcu zmontowałem własny analizator.


Dzięki MacDyver za pożyczenie analizatora. Porównanie pomiarów widoczne na zdjęciach.
 
   
broniu
Rescue Diver


Ubezpiecznie: DAN
Wiek: 47
Dołączył: 06 Cze 2011
Posty: 392
Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2013-04-11, 21:44   

no to teraz zacznij masową produkcję albo zdradź patent :mrgreen:
_________________

   
MacDyver


Ubezpiecznie: DAN Sport Silver
Pomógł: 2 razy
Wiek: 47
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 2431
Skąd: Szczecin :)
Wysłany: 2013-04-11, 22:01   

juras93050 napisał/a:
(...)Dzięki MacDyver za pożyczenie analizatora. Porównanie pomiarów widoczne na zdjęciach.


нет проблем - пусть новое устройство служит :)
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 2 z 3
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 Powiązane tematy   Odpowiedzi   Wyświetleń 
Brak nowych postów Budowa analizatora tlenowego.
[ Idź do stronyIdź do strony: 1, 2 ]
36 24577


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nurkowanie - Szczecin | Sklep Nurkowy Szczecin
Wszystkie prawa zastrzeżone. Powielanie treści zawartych na stronie bez zgody autora jest zabronione.
Administrator Forum Techniki Nurkowania informuje, że nie ponosi odpowiedzialności za treści wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, nawołujących do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu. Jednocześnie informuje, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 28